Skip to main content

İşletmede Mesleki Eğitimi’nin amacı

Teknoloji Fakültesi Öğrencileri’ ne;

a) Öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek,

b) İşyerlerindeki organizasyon yapısını tanıtmak ve iş disiplini kazandırmak,

c) Almış oldukları teorik ve uygulamalı mühendislik bilgilerini kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisini kazandırmak,

ç) İşletmede mesleki eğitim yaptıkları kurumlarda takım ruhu içerisinde hareket ederek birlikte iş yapabilme alışkanlığı kazandırmak,

d) Sektörde yaşanan teknolojik gelişmeleri takip edebilme imkânı sunmaktır.

İşletmede Mesleki Eğitim Süresi ve Dönemi 

Dönem içinde yapılan İşyeri Eğitimi, akademik takvime uygun olarak 7. veya 8. dönem süresince 16 (14+2) hafta süre ile yapılır.  Öğrencilerin İşyeri Eğitimi kapsamında “İşletmede Mesleki Eğitim” dersini  alması zorundadır.

Devam zorunluluğu

İşletmede Mesleki Eğitimi’ne %80 oranında devam zorunludur.

İşletmede Mesleki Eğitimi’ne başlayabilmek için;

a) Genel not ortalaması en az 1,80 olmak ve

b) En az 40 iş günü zorunlu yaz stajı yapmış olmak şarttır. (2022-2023 Güz ve Bahar Dönemlerinde bu şart aranmayacaktır.)

Öğrencinin görev ve sorumlulukları 

İşyeri Protokolü’nün akdedilmesi ile İşletmede Mesleki Eğitimi’ne işletmelerde devam eden öğrencilerin sigortaları SGK hükümlerine göre Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından ödenir. İşyeri Eğitimi alan öğrenciler;

a) İşletmede Mesleki Eğitimi yaptıkları işyerlerinde kendilerine verilen meslek alanları ile görevleri yaparlar.

b) Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği yanında İşletmede Mesleki Eğitimlerini sürdürdükleri işyerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorundadırlar

c) Eğitimleriyle ilgili her türlü mazeret ve isteklerini İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlusu ve Denetçi Öğretim Elemanı’ na bildirirler.

ç) İşyerlerini İşletmede Mesleki Eğitimi Sorumlusu ve Bölüm İşletmede Mesleki Eğitimi Komisyonu’nun bilgisi olmaksızın değiştiremezler.

d) Kullandıkları her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar.

e) İşyerlerinden ayrılmalarını gerektirecek zorunlu hallerde, İşletmede Mesleki Eğitimi Sorumlusu’ ndan izin almak zorundadırlar.

f) Mazeretsiz olarak İşletmede Mesleki Eğitimi’ne devam etmeyenler İşletmede Mesleki Eğitimi dersinden başarısız sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitimi dersini tekrar almak zorundadırlar

g) İşletmede Mesleki Eğitimi süresince sendikal faaliyetlere katılamazlar.

ğ) İşyerinde yaptıkları çalışmalarını Ara ve Nihai Uygulama Raporları haline getirip Denetçi Öğretim Elemanı’ na teslim etmek zorundadırlar.

Değerlendirme 

İşletmede Mesleki Eğitimi’nin değerlendirilmesinde;

a) Değerlendirme esasları Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.

b) İşletmede Mesleki Eğitim Dersinde rapor teslim etmeyen öğrenciler başarısız sayılır.

c) Uygulanan değerlendirme esasları doğrultusunda, öğrencilerin başarılı olması için Başarı Notu’nun 100 üzerinden en az 65 olması gerekir.

d) İşletmede Mesleki Eğitim Dersi Başarı Notu ve harf karşılığı olarak değerlendirilir ve genel ağırlıklı not ortalamasına katılır.

e) İşletmede Mesleki  Eğitimi’nden başarısız olan öğrenciler dersi tekrar almak zorundadır.

 

İşletmede Mesleki Eğitimi Ders Notları