Ana içeriğe atla

 

SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde lisans eğitiminde öğrencilerinin, okulda edindikleri teorik bilgilerini pekiştirmek, laboratuvar çalışmalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek, işyeri organizasyonlarını, üretim süreçlerini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlamak üzere eğitim öğretimin zorunlu bir parçası olan işyeri staj çalışmaları yapmak zorundadırlar.

1. Makina Mühendisliği bölümünde yapılan stajlar Atölye ve İşletme stajı olarak 2 grupta toplanmaktadır ve toplamda 40 gün staj yapılması zorunludur. Atölye Stajı 20 iş gününden oluşmaktadır. Geri kalan 20 iş günlük kısmı ise İşletme Stajı olarak yapılmaktadır. Öğrenci stajını en az 2 (iki) farklı işletmede yapmak zorundadır.  

Not: Önceden yapılmış olan 12 günlük atölye stajı da bu 40 gün stajdan sayılmaktadır. Bu öğrencilerin 28 iş günü stajı kalmış olacaktır.

2. Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) en fazla (20) iş günü staj yapabilir. Öğrenciler kalan staj süresini ise diğer dönemlerde tamamlayabilirler. “İşletmede Mesleki Eğitim” dersini alabilmesi için 40 iş günü zorunlu stajını tamamlamış olması şarttır.

3. Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci Cumartesi günü de staj yapılabilir. Bir staj başvurusu 20 iş günü için olmak zorundadır.

4. Öğrenciler stajlarını, alanlarına uygun yurt içi veya yurt dışı kamu/özel kurum ve kuruluşlarda yaparlar. Staj yapılacak işyerlerinde en az 1 makina mühendisi, 5 çalışan olmalıdır. Staj yerleri, öğrencilerin bizzat kendileri tarafından bulunur. Çap yapan öğrenciler, her bir alanda 20 iş günü staj yaparak 40 iş gününü tamamlar.
Staj ile ilgili ayrıntılı bilgi için staj yönergesi staja başlamadan önce okunmalıdır.

5. Öğrenci, Staj Komisyonu üyelerinin herhangi birisiyle ön görüşme yaparak staj yapmaya karar verdiği yer için “Staj Başvuru Formu’ nu iki nüsha olarak doldurur. İş kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigorta Güvencesi onayı için formu Dekanlığa onaylatarak ilgili iş yeri yetkilisinin onayını alır. İlgili işyeri tarafından onaylanmış “Staj Başvuru Formu”nun bir nüshası ve aşağıda belirtilen belgeler, staja başlama tarihinden en geç 2 hafta öncesinden bölüm staj komisyonuna teslim edilir. Staj belgelerini belirtilen süre içerisinde teslim etmeyen öğrencilerin sosyal güvenlik sistemine girişleri yapılamayacağı için stajlarına başlaması söz konusu olamaz.

Staj yapacak öğrencilerden istenilen belgeler.

*  Staj Başvuru Formu (2 adet)

*  Öğrenci belgesi

*  Nüfus cüzdanının fotokopisi (1 adet)

*  İkamet ve iletişim bilgileri beyan esasıyla bölüm tarafından alınacaktır.

*  Vesikalık fotoğraf (2 adet)

Staj Kabul Formu 5 adet imza içermektedir. Bunlar aşağıda belirtilmiş olup ilgili merciler tarafından imza talep edilmelidir.

* Öğrenci İmzası (Öğrencinin Kendisi)

* İş Yeri Yetkilisi İmzası (İş Yeri Yetkilisi)

* Staj Komisyonu Üyesi İmzası (Bölüm Araştırma Görevlileri)

* Dekanlık Onay İmzası (Yazı İşleri)

* Bölüm Staj Komisyon Başkanı Onay İmzası (Doç. Dr. Ömer SEÇGİN)

6. Staj evraklarını teslim eden öğrenci, Bölüm Sekreterliği’nden alacağı “Staj Defteri”ni ve “Öğrenci Staj Sicil Fişi”ni staja başlamadan önce Fakülte yazı işlerine onaylatmalıdır.

7. Stajyer öğrenci, işletmedeki staj süresi içinde staj defterini doldurur ve çalışma süresince ve sonunda gerekli yerleri işletme yetkililerine onaylatır. Staj defterinin her sayfasının işletmedeki staj sorumlusu mühendis veya sorumluları tarafından imzalanmış olması, ilk ve son sayfaların ise onaylı ve mühürlü olması gerekmektedir. Staj defterinin doldurulmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilir:

a) “Öğrenci Staj Sicil Fişi” ve staj defterinin doldurulmasında tükenmez kalem, dolmakalem vb. kullanılmalı ve yazılar okunaklı olmalıdır.

b) Yurt dışında yapılan stajlara ait defterler staj yönergesinde belirtilen esaslara göre İngilizce doldurulabilir.

c) “Öğrenci Staj Sicil Fişi” işyeri tarafından kapalı ve mühürlü zarfla postalanmalıdır. Stajyerler kapalı ve mühürlü zarftaki “Öğrenci Staj Sicil Fişi”ni, staj defteriyle birlikte elden de teslim edebilirler.

d) Staj defterinin ilk sayfası eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Öğrenci bilgileri, staj dalı, işyerinin bilgileri, imzası ve kaşesi mutlaka bulunmalıdır.

e) Staj defterinin 2., 3. ve 4. sayfalarındaki tablolar eksiksiz doldurulmalıdır.

f) Staj defterlerinde doldurulan sayfaların üst tarafındaki başlık kısımları (yapılan iş, sayfa no, tarih) mutlaka doldurulmalıdır.

g) Stajdaki çizimler teknik resim kurallarına uygun olarak çizilmelidir.

h) Konu başlıkları numaralandırılmalı, birinci derece konu başlıkları tümü büyük harf, ikinci derece konu alt başlıklarında kelimelerin sadece ilk harfleri büyük ve daha alt derece konu başlıklarında sadece ilk harf büyük olmalıdır.

i) Tüm şekil, grafik ve çizelgeler konu başlıklarına göre numaralandırılmalı, konu anlatımlarında bu numaralara gerekli atıflar ve açıklamalar yapılmalıdır.

j) Staj defterlerinin başında staj yerinin genel tanıtımı (işyerinin adı, adresi, bağlı olduğu kuruluşlar, kısa tarihçesi, organizasyon yapısı, çalışma alanları, sektör içindeki yeri, misyonu, vizyonu, iş stratejisi vs.) yapılmalıdır.

k) Bilgiler, yapılan iş sırasına göre belirli düzende verilmelidir.

l) Staj defteri sayfaları yeterli olmadığı takdirde, aynı formda oluşturulacak A4 boyutlarında standart sayfalar deftere ayrı bir dosya ile eklenebilir. Ek dosyadaki tüm sayfalar da onaylı olmalıdır.

m) Staj defterlerine sadece o işyeri ile ilgili teknik bilgiler (yapılan iş ile ilgili parça/sistemlerin yapısı, çalışma prensipleri, türleri, görevleri vs.) yazılmalıdır.

n) İşletmeye ait staj konularını ilgilendiren ve işletme tarafından izin verilen proje, fotoğraf, broşür, standart ve kullanma kılavuzu gibi belgeler staj defterine eklenebilir.

8. Staj defterleri, en geç güz dönemi ikinci haftası sonuna kadar staj komisyonuna imza karşılığı teslim edilmelidir. Mezun durumda olanlar öğrencilerin stajları, staj defterlerini kayıt döneminden en az 1 hafta önce teslim etmeleri şartı ile değerlendirmeye alınır. Süresi içinde teslim edilmeyen, eksik hazırlanmış veya onaysız staj defterleri ve sicil fişleri, değerlendirmeye alınmaz. Stajını tamamlayan öğrencilerin staj değerlendirmeleri; ilgili bölümün Staj Komisyonu tarafından yapılan inceleme, sınav ve değerlendirmeler sonucu yapılır.

9. Staj değerlendirmesi; güz dönemi içerisinde, Staj Komisyonu tarafından ilan edilen günlerde yapılır. Mezun durumda olanlar için staj komisyonu toplanıp değerlendirme yapabilir. Değerlendirme sonucunda öğrencinin yaptığı staj tamamen kabul veya tamamen reddedilir.

10. Staj sonuçları, staj değerlendirmesini izleyen 2 hafta içinde web ortamı ve bölüm duyuru panolarında ilan edilir. Bu şekilde yapılan sonuç duyuruları, öğrenciye tebliğ edilmiş sayılır. Staj değerlendirme sonuçlarına itiraz, sonuçların duyurulmasından itibaren bir (1) hafta içinde yazılı olarak ilgili bölüm başkanlığına yapılmalıdır. Staj sonuçlarına itirazları kabul edilen öğrencilerin; stajlarının yeniden değerlendirilmesi, Staj Komisyonu tarafından bir (1) hafta içinde yapılır.

11. Branşı ile ilgili herhangi bir Meslek Yüksek Okulu programından mezun olupta DGS veya yatay geçiş ile bölüme kabul edilen öğrencilerin – belgelendirmeleri şartıyla yirmi (20) iş günü stajları yapılmış kabul edilir.