Ana içeriğe atla

SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
MAK401 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI ve MAK402 BİTİRME ÇALIŞMASI UYGULAMA ESASLARI

Proje Ekibi Oluşturma, Danışman Belirleme, Proje Konusu Belirleme

1) Tasarım ve Bitirme Çalışması derslerinde proje ekibi oluşturma işlemleri ilgili Bölüm Başkanlığı koordinasyonunda akademik takvimde ilgili dönem için belirlenen tarihler içerisinde gerçekleştirilir.

2) Proje ekibi, ilgili dönemde Tasarım ve/veya Bitirme Çalışması dersine yazılma yapmış öğrencilerden meydana gelir. Bölüm Başkanlıklarının uygun görmesi halinde farklı bölümlerde kayıtlı öğrenciler aynı proje ekibinde yer alabilirler.

3) Proje ekibi en az iki, en çok üç öğrenciden meydana gelir. Ancak Bölüm Başkanlığının uygun görmesi halinde proje ekibi en az bir, en çok dört öğrenci ile de oluşturulabilir. Proje ekibinde sadece Tasarım veya Bitirme Çalışması dersine yazılan öğrenciler yer almalıdır.

4) Bölüm Başkanlığı tarafından her proje ekibine bir adet danışman atanır. Gerek görülmesi halinde projeye yardımcı danışman ataması yapılabilir. Danışman ve yardımcı danışman atama işlemleri ilgili dönemin en geç ilk haftasında tamamlanır.

5) Proje ekibi, danışman gözetiminde ilgili mühendislik alanına uygun, gerçekçi kısıtları ve koşulları göz önünde bulundurarak bir proje konusunu belirler. Danışman ve öğrenci konu belirleme formunu doldurarak Bölüm Başkalığına iletir. Proje konusu belirleme işlemleri ilgili dönemin en geç ikinci haftasında tamamlanır.

Ara Rapor ve Final Raporu

1) Danışman, proje ekibinin çalışmalarını dönem içinde haftalık olarak takip eder.

2) Proje ekibi, proje çalışmalarıyla ilgili dönem içinde danışmana bir ara rapor sunar. Danışman ara raporu inceler ve gerekli durumlarda ara raporun düzeltilmesini talep edebilir. Ara rapor teslim etmeyen proje ekibi Tasarım ve Bitirme Çalışması derslerinden başarısız sayılır.

3) Ara rapor dönemin sekizinci veya dokuzuncu haftasında teslim edilir.

4) Proje ekibi, en geç dönemin 14. haftasında danışmana final raporunu teslim eder.

5) Ara rapor ve final raporu tez yazım klavuzuna göre hazırlanarak dijital olarak teslim edilir. Final raporu, Fakülte tarafından belirlenen yazım kuralları, içerik ve düzene uygun şekilde hazırlanır.

Proje Değerlendirme

1) Bölüm Başkanlığı tarafından projeleri değerlendirmek üzere en az üç öğretim elemanından oluşan jüri oluşturulur. Jüri oluşturma işlemleri dönemin en geç 13. haftasında tamamlanır ve proje ekibine ilan edilir.

2) Proje ekibi, proje final raporlarını jüri üyelerine dijital ortamda teslim eder. Jüri üyeleri, proje final raporlarını içerik, yazım kuralları ve benzerlik bakımından kontrol eder. İçerik, yazım kuralları ve benzerlik oranı bakımından aşağıdaki açıklamalara uygun olmayan final raporları için proje ekibine iki kez düzenleme hakkı tanınır. Bu işlemler en geç dönemin 15. haftasında (akademik takvimde belirlenen final sınavlarının ilk haftası) tamamlanır.

(a) Proje final raporu içerik bakımından; dış kapak, iç kapak, içindekiler, şekiller listesi, tablolar listesi, özet, İngilizce özet, ana bölümler, maliyet analizi, kaynakça bölümlerinden oluşur.

(b) Kaynakçada en az beş adet - İngilizce başta olmak üzere- yabancı dilde yazılmış bilimsel kaynak (makale, bildiri, kitap, tez) olmalıdır.

(c) Proje final raporu, Fakülte tarafından belirlenen rapor şablonuna uygun olmalıdır.

(d) Benzerlik kontrolü sonucunda; proje raporunun genel benzerlik oranı %30’un altında ve/veya tek bir dokümanla olan benzerlik oranı %8’in altında olmalıdır.

3) Proje final raporu uygun bulunan proje ekibi, çalışmalarını değerlendirme sunumu ile jüri önünde sunar. Değerlendirme sunumunun yüz yüze yapılması esastır. Bölüm Başkanlığının uygun gördüğü hallerde değerlendirme sunumu çevrimiçi platformlarda yapılabilir. Çevrimiçi yapılan sunumlar daha sonra tekrar izlenebilecek şekilde kayıt altına alınır. Değerlendirme sunumu dönenim en geç 16. haftasında tamamlanır.

4) Jüri, proje ekibinin değerlendirme sunumunu ve final raporunu Bölüm Başkanlığının belirlediği bir değerlendirme formu aracılığıyla değerlendirir. Değerlendirme formunda aşağıdaki ölçütler mutlaka yer alır.

(a) Karmaşık bir mühendislik problemini tanımlama becerisi.

(b) Tanımlanan problemi çözme ve bu amaçla modern yöntemleri kullanman becerisi.

(c) Etkin rapor yazma ve etkin sunum yapma becerisi.

(d) Proje ile ilgili sorulan sorulara doğru ve açık bir şekilde cevap verme becerisi.

(e) Projenin çağın mühendislik sorunlarına, sağlığa, çevreye ve sürdürülebilir
kalkınmaya olan etkileri.

5) Jüri, proje final raporunu ve değerlendirme sunumunu 100 puan üzerinden değerlendirir. Değerlendirme sonucunda Mühendislik Tasarımı ve Bitirme Çalışması derslerinin harf notu belirlenir. Harf notları Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerince tayin edilir.

6) Final raporu veya değerlendirme sunumu jüri tarafından yetersiz bulunan proje ekibi Mühendislik Tasarımı ve Bitirme Çalışması derslerinden başarısız sayılır.

Pandemi döneminde lütfen Tasarım ve Bitirme dersleri için yapılan duyuruları dikkate alınız. 

Lütfen Bitirme/Tasarım Yazım Kılavuzunu okuyunuz.